EFSAren Elikadura Gehigarriei eta Aromei buruzko Taldeak fosfatoen segurtasuna ebaluatu du, eta ondorioztatu du ez dagoela kezkatzeko arrazoirik horien toxikotasunari eta kartzinogenizitateari dagokienez. Dena den, eginiko kalkuluen arabera, dieta osoaren bidez hartzen den guztizko fosfatoak ezarritako segurtasun-maila gainditzen du kasu batzuetan, eta, beraz, EFSAk gomendatu du elikagai-gehigarri gisa erabiltzen den fosfatoa erregula dadila.
Ingestaren kalkulua
Dietaren bidezko esposizioa kalkulatzeko, dietako iturri guztietatik datorren guztizko fosforo kantitatea hartu da kontuan, ez soilik elikagai-gehigarriei dagokiena. EFSAko adituen arabera, elikagai-gehigarrietatik datorren fosforoa (P) hartzen dugun fosforo guztiaren % 6 eta % 30 artekoa da.
Fosfatoekiko esposizioaren balioak tarte honetan daude: bularreko haurren kasuan, 251 mg P pertsonako eta eguneko; eta helduen kasuan, 1,625 mg P pertsonako eta eguneko. Esposizio altua (95 pertzentila), aldiz, hau da: haurtxoen kasuan, 311 mg P pertsonako eta eguneko, eta helduen kasuan, 2,728 mg P pertsonako eta eguneko.
Arriskuaren ebaluazioa
EFSAren Taldeak adierazi duenez, fosfatoen (fosforo gisa adierazita) Eguneko Ingesta Onargarria 40 mg-koa da, gorputzaren kg eta egun bakoitzeko, eta ondorioztatu du ingestaren muga horrek mota guztietako biztanleak babesten dituela. Kalkulatutako esposizioak kontuan hartuta, egiaztatu da tarteko mailan Eguneko Ingesta Onargarria gainditu egin dezaketela haurtxoek eta haur txikiek, eta 95 pertzentilean haurtxoek, haurrek eta nerabeek.
Haurrentzako prestakinak hartzen dituzten 16 astetik beherako haurtxoen kasuan, EFSAren Taldeak ondorioztatu zuen eskuragarri dauden datuek ez dutela kezkarik eragiten elikagai horien segurtasunari dagokionez.
Por otro lado, el Panel observó que la exposición a los fosfatos por ingesta de los complementos alimenticios excede la IDA propuesta, por lo que quienes los toman regularmente pueden estar en riesgo de disfunción renal.
Gomendioak
EFSAko zientzialariek Europako Batzordeko eta estatu kideetako arriskuaren kudeatzaileei gomendatu diete erregulatzeko EBn elikagai-gehigarri gisa erabiltzen diren fosfatoak.
Re-evaluation of phosphates as foodadditives and the safety of proposed extension of use