EFSAk sodioaren eta kloruroaren erreferentzia-balioak ezarri ditu

Europako Batzordeak eskatuta, EFSAren Nutrizio, Elikagai Berri eta Elikagai Alergenoen Panelak (NDA) pertsona osasuntsuentzako Eguneko Ahorakin Gomendatua (IDR) ezarri du sodioarentzat eta kloruroarentzat. Balio horiek oso erabilgarriak izango dira nutrizio-politikak ezartzeko.

SODIOA

Panelak ondorioztatu du egunean 2 gramo sodio ahoratzea dela Europako biztanleria helduari dagokion ahorakin seguru eta egokia; izan ere, ziurrenik hori erabilgarria izango da biztanleria orokorrak sodioaren orekari eutsi diezaion. Balio horixe aplikatuko zaie haurdun dauden emakumeei eta bularra ematen ari direnei ere.

Haurren kasuan, sodio-ahorakin seguru eta egokiak kalkulatzeko, helduen balioak hartzen dira oinarri gisa, haurren energia-beharrizanetara doituta. Honako hauek dira ahorakinak:

  • Bularreko umeak (7-11 hilabete): 0,2 g/egun
  • 1 eta 3 urte bitarteko haurrak: 1,1 g/egun
  • 4 eta 6 urte bitarteko haurrak: 1,3 g/egun
  • 7 eta 10 urte bitarteko haurrak: 1,7 g/egun
  • 11 eta 17 urte bitarteko haurrak: 2,0 g/egun

KLORUROA

Kloruroaren kasuan, Panelak ondorioztatu zuen harreman estua dagoela gorputzeko sodio eta kloruro oreken artean eta gernu-iraizpenean sodio eta kloruro maila antzekoak hautematen direla; izan ere, Europako dietetan, sodio kloruroa da bi elektrolito horien iturria.

EFSAren Panelak honako erreferentzia-balio hauek ezarri ditu kloruroaren kontsumoari dagokionez:

  • Bularreko umeak (7-11 hilabete): 0,3 g/egun
  • 1 eta 3 urte bitarteko haurrak: 1,7 g/egun
  • 4 eta 6 urte bitarteko haurrak: 2,0 g/egun
  • 7 eta 10 urte bitarteko haurrak: 2,6 g/egun
  • 11 eta 17 urte bitarteko haurrak: 3,1 g/egun
  • Helduak, haurdun dauden edo bularra ematen ari diren emakumeak barne: 3,1 g/egun

Informazio gehiago:

>> Sodioaren erreferentzia-balioak (EFSA)

>> Kloruroaren erreferentzia-balioa (EFSA)

ÚLTIMAS NOTICIAS

Close Menu

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies